BENVINGUTS A LA WEB D'ÒPTICA ELISABET
Òptica Elisabet

La presbícia

Què és la presbícia?

La presbícia, que literalment significa “ull envellit”, és una condició ocular relacionada amb l’edat que fa difícil veure les coses de prop.

Quan s’és jove, el cristal·lí de l’ull és suau i flexible. Aquest canvia la seva forma fàcilment, la qual cosa li permet enfocar objectes propers i llunyans. Després dels 40 anys d’edat, el cristal·lí es torna més rígid. A causa que el lent no pot canviar de forma tan fàcilment com abans, activitats com la lectura o veure coses a curta distància és més difícil. Aquesta condició normal es denomina presbícia.

A diferència d’altres defectes de refracció com la miopia, hipermetropia i l’astigmatisme, la presbícia és causada per un procés relacionat amb l’edat que fa que el lent de l’ull perdi la seva flexibilitat.
Alguns senyals i símptomes de la presbícia inclouen fatiga visual, maldecaps o sentir-se cansat en realitzar una activitat que requereixi veure de prop. Un dels signes més evidents de la presbícia és la necessitat de mantenir els materials de lectura a distància amb la finalitat d’enfocar-los correctament.

Són recomanables les ulleres de prop pre-muntades?

No són recomanables. El seu ús sense control de l’especialista pot ésser perjudicial per la visió ja que no tenen en compte la presència d’altres trastorns com l’astigmatisme, la diferència de graduació entre els dos  ulls o els problemes de visió binocular, entre altres.

Apart d’això el centre òptic està estandaritzat sense tenir en compte les característiques fisiològiques de cada usuari i, en molts casos, la qualitat òptica de les lents és deficient.