BENVINGUTS A LA WEB D'ÒPTICA ELISABET
Òptica Elisabet

Ulleres de sol

La radiació UV posa en perill la integritat dels ulls

  • La protecció solar es fa cada vegada més imprescindible com a conseqüència del decreixent efecte protector de la capa d’ozó i a les cada vegada més freqüents activitats d’oci i esportives practicades a l’aire lliure.
  • Els ulls reaccionen cada vegada més sensiblement davant la radiació ultraviolada (UV = ultraviolada). Aquesta radiació forma part de la llum solar que l’ull humà no percep. La radiació ultraviolada pot danyar de forma permanent la còrnia i la retina. Els ulls es veuen més desprotegits en llocs nevats i propers a l’aigua, ja que no només es veuen exposats a la radiació directa, sinó també a la reflectida per la neu o la superfície de l’aigua. Una exposició excessiva a la llum solar pot provocar la irritació de la còrnia i de la conjuntiva, cataractes o, fins i tot, danys en la retina.

La protecció UV de les ulleres no està relacionada amb el color dels vidres. Uns vidres amb una tonalitat molt fosca poden mancar de tota protecció UV. En les ulleres de sol sense cap protecció UV, l’efecte serà doblement perillós. Els vidres foscos de les ulleres serveixen per què entri una menor quantitat de llum. Això fa que les pupil·les es dilatin, per tant, si les ulleres no tenen protecció UV la dilatació de les pupil·les permetrà que entri a l’ull una elevada quantitat de radiació. El dany de la visió pot ser permanent.

La protecció contra l’enlluernament depèn exclusivament de la tonalitat dels vidres. Com més fosc sigui el vidre menor quantitat de llum permetrà que passi. L’índex de protecció de les ulleres solars es classifica en cinc categories, del 0 al 4. La categoria 0 (aquests vidres absorbeixen fins a un 20% de la llum visible) indica la protecció mínima, mentre que la categoria 4 (amb un bloqueig de la llum del 92% al 97%) indica la protecció màxima contra l’enlluernament. Es recomana un filtre universal de categoria 2 (amb un nivell d’absorció entre el 57% i el 82%) per al nivell de radiació solar mitjà a Europa. A la platja o a la muntanya es recomana utilitzar ulleres amb un nivell de protecció 3 (absorció del 82% al 91%).

Les persones amb bona visió haurien de portar ulleres de sol en condicions normals de llum per conduir. Es recomana per conduir ulleres amb vidres de colors que respecten el color natural de les coses per tal de poder reconèixer fàcilment els senyals lluminosos i d’advertiment. Les tonalitats grogues milloren el contrast en baixa il·luminació i són també aptes per a la conducció nocturna. Aquells que pateixin ametropia, i que per tant necessitin ulleres regularment, també haurien de portar ulleres de sol graduades durant la conducció.

La llum del sol es transmet en l’espai vibrant en molts plànols diferents. En ocasions, en rebotar sobre algunes superfícies com pot ser l’asfalt de la carretera, neu, etc. es concentra en un sol plànol, l’horitzontal, produint una resplendor que a més de molest distorsiona el veritable color dels objectes fent-los més difícils de percebre. També, sobre superfícies mullades aquest fenomen causa un efecte de mirall, per la qual cosa dificulta distingir els objectes que es troben sota la superfície de l’aigua.
Mentre que una lent de sol normal redueix la transmissió de llum disminuint la intensitat, les lents polaritzades filtren els feixos de llum que es reflecteixen fent que la visió sigui molt més còmoda, ampliant la profunditat del camp visual i perfeccionant la nostra percepció del color realçant el contrast. Amb una lent polaritzada aconseguirem una visió molt més lluminosa, nítida i relaxada.